• امروز : جمعه - ۳۱ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : 11 - شوال - 1445
  • برابر با : Friday - 19 April - 2024
6

قهر پاییزی آسمان با کشاورزان بوشهری

  • کد خبر : 14439
  • 11 مهر 1400 - 12:56
بحران آب و کم آبی چاه‌های کشاورزی از یک طرف، پیش‌بینی پاییز گرم و کم باران از سوی دیگر خبر از روزهای سخت پیش رو کشاورزان بوشهری می‌دهد.

بحران آب و کم آبی چاه‌های کشاورزی از یک طرف، پیش‌بینی پاییز گرم و کم باران از سوی دیگر خبر از روزهای سخت پیش رو کشاورزان بوشهری می‌دهد.

قهر پاییزی آسمان با کشاورزان بوشهری

به گزارش آوای بوشهر؛ سال‌هاست که کشور با بحران خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند. بوشهر هم که به خودی خود استانی گرم و کم باران است به حتم روزهای سختی‌تری را پیش رو خواهد داشت.

افزایش دما، کاهش بارش

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان بوشهر در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بیشتر مدل‌های اقلیمی نشان می‌دهد بارش‌های این استان در فصل پاییز امسال کمتر از میانگین بلندمدت و وضعیت دمایی از میانگین بلندمدت بیشتر خواهد بود به طوری که در ماه‌های مهر و آبان نیم تا یک درجه افزایش دما را شاهد خواهیم بود.

زهرا راستگو ادامه داد: طبق نقشه‌های پیش‌بینی فصلی که در ماه سپتامبر صادر شده است حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش بارندگی در فصل پاییز برای استان بوشهر را شاهد خواهیم بود که البته با نزدیک‌تر شدن به تغییر فصل پیش‌بینی‌ها دقیق‌تر می‌شود و احتمال اینکه پیش‌بینی‌ها تغییر کند وجود دارد.

وی تصریح کرد: در آذر بی‌هنجاری مثبت بیشتر می‌شود به‌طوری که در سواحل نیم تا یک درجه و در شرق استان بوشهر که مناطق مرتفع استان بوشهر محسوب می‌شود حدود یک تا دو درجه افزایش دما نسبت به میانگین بلندمدت را شاهد خواهیم بود.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان بوشهر خاطرنشان کرد: مطابق اقلیم استان بوشهر تا نیمه آبان بارندگی پاییزی و سیستمی نداریم و بارش‌ها همرفتی هستند، اما بارش‌های سیستمی استان بوشهر اغلب از نیمه آبان به بعد شروع می‌شود در طول این سال‌ها بیشتر بارندگی مربوط به آذر بوده است.

راستگو بیان کرد: میانگین بلندمدت بارش پاییزی در استان بوشهر ۹۸.۸ میلی‌متر بوده است و به تفکیک در مهر ۱.۵ میلی‌متر، آبان ۳۲ میلی‌متر و آذر ۶۵.۳ میلی‌متر در این استان بارندگی داشته‌ایم.

وی افزود: میانگین بارش سال زراعی در استان بوشهر ۱۶۰.۳ میلی متر بوده است که در مقایسه با بلندمدت ۳۴درصد معادل ۸۳ میلی‌متر کاهش داشته است، اما نسبت به پارسال ۵۴درصد کاهش داشته‌ایم.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان بوشهر یادآور شد: رژیم بارشی استان بوشهر در ۱۰ سال اخیر نشان داده است که بیشتر بارش‌ها خسارت‌زا هستند برای مثال شاید میانگین بارندگی ما در فصل پاییز در یک بارش خلاصه شود و این بارش‌های رگباری که حجم زیادی از بارش در مدت زمان کوتاه می‌تواند خسارت‌زا باشند.

تازیانه خشکسالی بر پیکر کشاورزی بوشهر

به گزارش ایسنا از آنجا که آمارها نشان می‌دهد که کشاورزی، ۹۰ درصد، مصارف خانگی ۸ درصد و صنعت و معدن ۲ درصد از آب کشور را مصرف می‌کند.پس بخش کشاورزی بیش‌از هر بخش دیگری از این بحران متاثر خواهد شد.

کشاورزی استان بوشهر رونقی زیادی دارد، از لحاظ نوع محصولات و روش‌های تولید به دو قسمت محصولات زراعی و درختی تقسیم می‌شود: مهمترین محصولات زراعی این منطقه عبارت اند از: گندم و جو آبی و دیم، تنباکو، پیاز، کنجد، سبزی، صیفی و نباتات علوفه‌ای. حدود ۲۵ درصد از کل اراضی استان قابل زراعت است.

استان بوشهر با داشتن آب و هوای گرمسیری آن، امکان پیش‌رس کردن محصول، زیاد بوده و این عوامل در برداشت گوجه فرنگی و بادمجان استفاده می‌شود. شهرستان‌های دشتستان، گناوه، دشتی و تنگستان به ترتیب مراکز مهم زراعی در این استان به شمار می‌روند. 

بیشترین باغ‌های منطقه را نخلستان‌ها تشکیل می‌دهند. در برخی نقاط استان باغ‌های محدود و کوچک مرکبات به صورت پراکنده وجود دارد.

بوشهر، قطب تولید گوجه‌فرنگی خارج از فصل (کشت پاییزه) است از این رو محصولات کشاورزان بوشهری در این فصل با بحران جدی‌ای روبه‌رو خواهند بود.

بیمه، مرهمی بر درد کشاورزان در پاییز ۱۴۰۰

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اعلام هشدارهای هواشناسی مبنی بر کاهش نزولات جوی در پاییز امسال اظهار کرد: بیش از ٢٢ محصول استراتژیک کشاورزی در چتر حمایتی بیمه قرار دارند و ضروری است بانک کشاورزی با استقرار کارگزاران بیمه در شهرستان ها، کشاورزان را در بیمه کردن محصولات ترغیب کنند.

خسرو عمرانی افزود: تنها راه کمک به کشاورزان خسارت دیده، فقط از طریق بیمه امکان پذیر خواهد بود و در سال زراعی جاری خرید تضمینی محصولات از سوی دولت منوط به بیمه بودن محصول شده است.

معاون خدمات بیمه ای بانک کشاورزی استان نیز گفت: از سال گذشته تاکنون بابت خسارت های وارده در برخی زیر بخش‌های کشاورزی، بیش از ۲۶۰میلیارد ریال غرامت به حساب بیمه گذاران خسارت دیده در سطح استان بوشهر واریز شده است 

حسینی پناه با توجه به تغییرات اقلیمی و آب وهوایی و تدوام خشکسالی در استان، خواستار تحت پوشش قرار گرفتن کامل محصولات کشاورزی به‌ویژه کشت‌های پاییزه و کشت‌های قرار دادی شد.

توسعه کشاورزی منطقی نیست

اگر چه عده‌ای اصرار بر توسعه کشاورزی در مناطق خشک و کم‌آب کشور دارند، چرا که معتقدند کشاورزی تنها راه تامین امنیت غذایی در کشور است اما کارشناسان معتقدند توسعه کشاورزی در شرایط خشکسالی و بی‌آبی به‌هیچ عنوان منطقی نیست.

رئیس هیات مدیره انجمن هیدرولوژی ایران با تاکید بر اینکه کشور ایران در یک منطقه خشک قرار دارد، عنوان کرد: خشکی ویژگی آب و هوایی این کشور و از هزاران سال قبل خشکی بر این منطقه حاکم بوده است، اگر بخواهیم بیش از ظرفیتی که آب و هوای خشک اجازه می‌دهد کشاورزی و از اراضی بهره‌برداری و یا فرصت شغلی ایجاد کنیم، قطعا این توسعه پایدار نخواهد بود و شکننده است.

روح‌الله فتاحی افزود: در سال‌هایی مانند امسال که با خشکسالی مواجه شده‌ایم، اگر اتکا در معیشت بر کشاورزی باشد، به حتم با مشکلات بسیاری مواجه خواهیم شد و هیچ راهکار اساسی برای آن وجود ندارد، زیرا نمی‌توانیم یک منطقه خشک را به منطقه مرطوب تبدیل کنیم.

منبع:ایسنا

لینک کوتاه : https://avayebushehr.ir/?p=14439

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در آوای بوشهر منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.