به گزارش آوای بوشهر؛ روند کاهش مراجعه برای اهدای خون از اسفند سال گذشته با شیوع کرونا و تعطیلی بسیاری از اصناف و مشاغل و ترس از ابتلا شکل گرفت و مراجعه مردم برای اهدای خون کاهش قابل توجهی پیدا کرد، طوری که تا نیمههای فروردین در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش ۳۰ درصدی را هم به خود دید.
اما به گفته مسئولان انتقال خون، این کاهشها موقتی بود و با رسیدن بهار و به طور مشخص در اردیبهشت و خرداد که همزمان با ماه رمضان و نذر خون بود، میزان مراجعه بار دیگر بالا رفت، ولی با ورود به تابستان روند کاهشی دوباره از سر گرفته شد و از ابتدای آبان، وضعیت نسبت به ماههای قبل نامناسب تر شد؛ به طوری که از ابتدای آبان، کمترین میزان اهدای خون در سالجاری ثبت شده است.
هرچند مسئولان سازمان انتقال خون بارها تاکید کردهاند که در پایگاههای اهدای خون تمامی پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد، اما هنوز خودداری مردم برای اهدای خون ادامه دارد و نگرانیها درباره کاهش شدید ذخایر خونی را تشدید کرده است.
نیاز به خون دائمی است
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر با بیان اینکه میزان ذخایر خونی استان بویژه در گروه منفی کاهش یافته، می گوید: با توجه به نیاز بیمارستانها، بیماران سرطانی و تالاسمی و بخش زنان و زایمان به فرآوردههای خونی، از مردم تقاضا داریم با حضور در پایگاههای شهرهای بوشهر، گناوه، برازجان و کنگان به اهدای خون بپردازند.
نرگس عبیدی با بیان اینکه تعداد بالای بیماران خاص در استان که نیاز روزانه به فرآورده های خونی دارند، بیان کرد: در کنار آن عمل های جراحی در بیمارستان ها نیز نیازمند خون است که چون عمر خون و فرآوردههای آن کوتاه است، از هم استانیها انتظار میرود با رعایت توصیههای بهداشتی و فاصله اجتماعی با حضور در پایگاههای انتقال خون استان در کنار ما باشند و اجازه ندهند ذخایر خونی استان کاهش یابد تا از این روزهای سخت همچون گذشته با سربلندی عبور کنیم.
عبیدی تاکید کرد: با توجه به اینکه سلامت اهدا کنندگان قبل از خونگیری از سوی پزشک باید تائید شود، در صورتیکه پزشک تشخیص دهد اهدای خون به سلامت اهدا کننده ضرر میرساند این کار انجام نمیشود.
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر گفت: از آنجایی که افراد همیشه دنبال انجام کار خیر هستند و اهدای خون و فرآوردههای آن نیز جزو کارهای خیری است و با انجام آن یک تا سه نفر از مرگ حتمی نجات پیدا میکند اهدای مستمر خون ضروری است.
پاسخ به نگرانیها از اهدای خون در روزهای کرونایی
مردم، این روزهای کرونایی سوالات و ابهاماتی درباره اهدای خون دارند که سازمان انتقال خون به آنها پاسخ داده است:
خون کرونا را منتقل میکند؟
ویروس کرونا از طریق خون قابلیت سرایت ندارد. بیماری کووید-۱۹ یک بیماری تنفسی است.
خطر شیوع کرونا در مراکز انتقال خون زیاد است؟
خطر شیوع ویروس کرونا در مراکز انتقال خون نه تنها زیاد نیست بلکه این مراکز از سالمترین بخشهای نظام سلامت و ادارات خدمترسان هستند. تلاش شده داوطلبان، مراحل اهدای خون را بدون معطلی طی کنند و تا حد امکان وقفهای ایجاد نشود. کلیه کارکنان و داوطلبان قبل از ورود به مراکز، تبسنجی میشوند و ماسک دریافت میکنند. تختها با فاصله جانمایی شده است.
سامانه نوبتدهی nobatdehi.ibto.ir نیز به منظور دریافت نوبت در ساعات خلوتتر در دسترس است.
لوازم مصرفی در انتقال خون ناقل کروناست؟
تجهیزات موردنیاز برای اهدای خون، تنها ویژه یک اهداکننده است. حتی خارجکردن این تجهیزات از بستهبندیها با هدف اطمینانخاطر داوطلب به گونهای انجام میشود که در معرض دید باشد. ملحفههای تختها نیز یکبار مصرف است. در پایان هر شیفتکاری نیز تجهیزات و سالنها گندزدایی میشود.
اهدای خون موجب بیماری و ضعف سیستم ایمنی میشود؟
اهدای خون موجب ضعیفشدن بدن یا کاستهشدن از سطح ایمنی آن نمیشود. حجم مایع از دسترفته، در ۲۴ ساعت پس از اهدای خون به بدن باز میگردد. سلولهای خونی نیز سه تا چهارهفته و میزان آهن موجود در خون اهدایی هم شش تا هشت هفته بعد جایگزین میشود.
مراکز انتقال خون باید تست ویروس کرونا انجام دهند؟
تاکنون استانداردهای بینالمللی الزامی برای انجام آزمایش تشخیص ویروس کرونا روی داوطلبان اهدای خون نداشته است.