کارگروه ویژه اقدام مالی(FATF ) از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه خبر داد.
به گزارش «آوای بوشهر»؛ دیدهبان کارگروه ویژه اقدام مالی روز جمعه از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه این گروه در پی عدم تصویب “تامین مالی تروریسم” در این کشور خبر داد.
سه سال هشدار FATF
این تصمیم پس از سه سال هشدارهای پیاپی کارگروه ویژه اقدام مالی مبنی تصویب لایحه تامین مالی تروریسم در ایران اتخاذ شده است.
گروه اقدام مالی پیش از این در جلسه مهر ماه خود که در پاریس برگزار شد، ضمن بررسی آخرین وضعیت کشورمان، با توجه به عدم تصویب نهایی دو کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم، دو دسته اقدام جدید مقابلهای علیه ایران وضع نمود که با توجه به تصویب یک اقدام مقابلهای دیگر در خرداد ماه گذشته، مجموعا سه اقدام علیه کشورمان وضع شد.
این نهاد بینالمللی در یک بند جداگانه هشدار داده بود که اگر تا قبل از بهمن ماه این دو کنوانسیون نهایی نشوند، کلیه اقدامات مقابلهای علیه ایران وضع خواهند شد و عملا وضعیت کشورمان به پیش از خرداد سال ۱۳۹۵ باز خواهد گشت.
با وجود تصویب لوایح FATF و CFT در مجلس، اما شورای نگهبان با آن مخالفت کرد و به دلیل اصرار مجلس به نظر خود، این موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد که آنجا هم بدون تعیین تکلیف این لوایح، درباره آن سکوت شد.
تبعات قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF چیست؟
به گفته کارشناسان، آنها این اقدامات را تحت فشار آمریکا و بانک مرکزی اروپا انجام میدهند، زیرا در صورت ادامه ارتباط با ایران مشمول جرائم و زیان مالی میشوند. بنابراین بیشک به زودی سایر کشورها، حتی کشورهایی مثل ترکیه و روسیه هم این کار را انجام خواهند داد. از این رو قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF حتی چند کشوری که ما آنها را دوست می دانیم هم برای مبادله مالی با ایران محتاط و سختگیر می شوند.
تبعات نپذیرفتن FATF از زبان دکتر لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور
گرانی و کمبود کالا
خبرآنلاین هم درباره تبعات قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF می نویسد: از زمانی که دور جدید تحریمهای آمریکا شروع شد، تورم در همه گروههای کالایی از مواد غذایی گرفته تا خودرو و مسکن روندی صعودی در پیش گرفت. یکی از علتهای اصلی این تورم و سخت شدن زندگی برای همه مردم، مشکلات در انتقال پول و بالا رفتن هزینههای واردات بود.
واردات تنها محدود به واردات مستقیم کالا نمیشود بلکه بسیاری از کارخانهها از وارد کردن مواد اولیه و یا دستگاههای مورد نیازشان، بازماندند. این در شرایطی بود که تنها آمریکا ایران را تحریم کرده بود و بقیه کشورهای جهان، منع قانونی برای تجارت با ایران نداشتند. در صورتی که ایران وارد لیست سیاه FATF شود، تمام ۲۰۵ کشور و سازمان منطقهای که با این نهاد همکاری میکنند، از همکاری با ایران منع خواهند شد. به این ترتیب درآمدهای ارزی کشور کاهش پیدا میکند و گرانی ارز شتاب بیشتری میگیرد.
در این شرایط، هزینههای زندگی از سطوح خرد تا کلان برای همه شهروندان افزایش پیدا خواهد کرد. پدرام سلطانی، بازگشت ایران به این لیست سیاه را «کابوس اقتصاد ایران» میخواند و مینویسد: «در این صورت کمیابی کالا در کشور محتمل می شود و این موضوع حتی شامل غذا و دارو نیز خواهد شد.»
وعده رییس بانک مرکزی: مردم نگران نباشند
رییس کل بانک مرکزی در واکنش به حضور ایران در لیست سیاه FATF در صفحه اینستاگرامش نوشت: عملکرد بانک مرکزی در یکسال گذشته این اطمینان خاطر را نزد مردم ایجاد کرده که چنین وقایعی، مشکلی برای تجارت خارجی ایران و ثبات نرخ ارز ایجاد نخواهد کرد.