گودرز هوشمند : مقاله ای پیرامون چرا خودکشی ؟
امر خودکشی گاهی مسری میشود به همین دلیل حمایت اطرافیان و دادن آموزشهای مهارتی و روانشناسی ضروری بوده که در ایران تاکنوناین امرصورت نگرفتهاست.
افرادی که بعد از خودکشی زنده ماندهاند اختلافات خانوادگی را بیشترین دلیل برای این عمل عنوان کردهاند، اما در مورد کسانی که فوت کردهاند علت از سوی خانوادههایشان بهدلیل ترس از انگ اجتماعی کتمان میشود.
خانوادههایی که یکی از اعضای آن اقدام بهخودکشی میکند بهخاطر انگ اجتماعی دلیل آن را به دروغ خفگی، غرقشدگی، تصادف و غیره عنوان میکنند و همین امر یافتن علت خودکشی را مشکل میکند.
بیشترین روش خودکشی در ایران را مصرف قرص دانست و اضافه کرد: زنان بیشتر از مردان در کشور دست بهخودکشی میزنند که متأسفانه روش خودسوزی در آنان شایع است.
در خودکشی به این نکته باید اشاره نمود : فردی که خودکشی می کند از مشکلی غیر قابل حل و فشار روانی فرار می کند و به سوی آرامشی می رود که احساس می کند با خودکشی به آن دست خواهد یافت .
علاوه بر آنچه که گفته شد در مورد خودکشی می توان به نکات زیر اشاره نمود:
۱- پیداکردن راه حل : اصولاًخودکشی یک رفتار بدون هدف و منظور نیست . در مواردی فرد درگیر مشکل و یا مشکلاتی می گردد که نمی داند چه کند و توانایی رویارویی با آن مشکل و یا موقعیت غیرقابل تحمل را هم ندارد . در نتیجه مشکل برای وی جنبه ی معما پیدا می کند ، (چنین حالتی را “حالت بحرانی” می نامند) و چون در این شرایط قرار می گیرد، در میان تمام راه حل ها خودکشی را انتخاب می کند.
۲- آرزوی معمولی در خودکشی : آرزوی او قطع ارتباط و قطع آگاهی است با آنچه که در اطراف وی می گذرد. لذا برای فرار از درد آگاهانه و غیر قابل تحمل دست به خودکشی می زند.
۳- محرک معمولی :محرک معمولی در خودکشی درد و فشار روانی است ، چنین دردی ناشی از احساس درد و فشار روانی است .
۴- شکست در برآورده شدن نیازها: هیچ خودکشی بدون احساس نیازمندی نیست و انجام نمی شود و بستگی به این دارد که این نیاز تا چه حد برای فرد ، مهم و حساس می باشد.
۵- احساس در خودکشی :احساس معمولی در خودکشی احساس درماندگی و ناامیدی است . فرد این حالت و احساس را دارد که من هیچ کاری را نمی توانم انجام بدهم مگر خودکشی ؛ هیچ کس نمی تواند به من کمک بکند و هیچ امیدی به آینده نمی توان داشت.
۶- خودکشی نوعی فریاد است: معنای خودکشی فریادی است برای طلب کمک.
۷- محدود شدن :در خودکشی ، احساسات، عواطف وهوش فرد دچار محدودیت شده و فرد به بن بست می رسد. یا احساسات ، عواطف و هوشیاری وی از اختیار او خارج می شود، چنین حالتی معمولاً زودگذر است به طوری که اگر مدتی بگذرد و فرصتی پیدا بشود که وی از این حالت خارج گردد، از تصمیم خود در اقدام به خودکشی منصرف خواهد شد.
۸- گاهی هدف از خودکشی ،رها شدن از شرایط موجود زمانی و مکانی است که فرد در آن به سر می برد ، مانند زندانیانی که اقدام به خودکشی می کنند تا از این طریق بتوانند از آن محیط نجات یابند.
۹- عامل دیگری که در خودکشی باید در نظر داشت این است که فرد با اقدام به خودکشی می خواهد به این شکل با افراد مورد نظر و علاقه خود ارتباط برقرار نموده و بدین وسیله جلب توجه نماید.
ایران با نرخ خودکشی ۶ نفر در صد هزار نفر در رتبه ۵۸ جهان قرار دارد و در سال ۱۳۸۰ از حدود ۳ هزار خودکشی ۶۵ درصد را مردان و ۳۵ درصد را زنان انجام دادهاند، بالاترین آمار خودکشی را استان ایلام و کرمانشاه داشته و پس از آن لرستان، همدان، گلستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، آذربایجان غربی، کرمان و کردستان قرار دارند.