آوای جم : شبکه تلویزیونی العالم، پیشنهادهای گروه ۱+۵ برای هیات ایرانی را راضی کننده ندانست.
به گزارش خبرگزاری پانا، شبکه تلویزیونی تلویزیونی العالم لحظاتی پیش به نقل از خبرنگارش در بغداد اعلام کرد: پیشنهادهای گروه ۱+۵ طرف مذاکره کننده ایرانی را راضی نکرده و ایرانی ها تغییرات ریشه ای را در این پیشنهادها خواستار شده اند.العالم به جزئیات بیشتر اشاره نکرد.نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ از ظهر دیروز در حال مذاکره باهم در بغداد هستند.
اما براساس گزارش های دریافتی از بغداد، پس از رایزنی “هلگا اشمیت” معاون اشتون با نمایندگان ۱+۵ و در اختیار گذاشتن پاسخهای ایران به آنها درباره ابهاماتشان درباره بسته پیشنهادی ایران، به نظر میآید ۱+۵ تصمیمی برای ارایه جمع بندی اش درباره بسته ایران در بغداد ندارد.
با وجود دو دور گفت وگوی سعید جلیلی و کاترین اشتون به طور دوجانبه و رد و بدل نظرات و پیشنهادات اما ۱+۵ هنوز حرف جدیدی برای ایران ندارد.
ایران تاکید دارد با توجه به این که ارزیابیاش از بسته آنها را ارایه کرده است، جمع بندی ۱+۵ را درباره بستهاش در بغداد بشنود؛ اما به نظر میآید غرب به ویژه آمریکا تمایلی برای ارایه جمع بندی یا نظرش درباره بسته ایران در بغداد ندارد.
دیپلماتهای ایرانی نزدیک به مذاکرات معتقدند که رویکرد ۱+۵ در استانبول مثبتتر و امیدوارکنندهتر از آن چیزی است که در بغداد دیده میشود.
به نظر میآید ۱+۵ در بغداد چندان پایبند به اصل عمل متقابل که در بغداد بر روی آن توافق کردند، نیست.
در این میان نمایندگان چین و روسیه رویکرد سازنده و همکاری جویانهشان را برای رسیدن به راه حلی مسالمتآمیز دنبال میکنند و همچنان بر تشدید نکردن تحریمهای یک جانبه علیه ایران تاکید دارند.
“سرگئی لاوروف” وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد: به نظر میرسد ایران برای موافقت با گامهای مشخص برای پایان دادن به مناقشات درباره برنامه هستهایاش آماده است، اما هشدار داد که تحریمهای اضافی آمریکا میتواند تلاشها را تضعیف کند.
لاوروف گفت: ما از ارتباطات مقدماتی با ایران این برداشت واضح و مبرهن را داشتیم که طرف ایرانی برای دستیابی به توافق درباره گامهای ملموس در چارچوب رویکردی مبتنی بر گامهای تدریجی و دوجانبه آماده است.
ایران و ۱+۵ در برداشتن گام های متقابل تاکنون در حد ارایه بسته های پیشنهادی که ظاهرا محتوای آنها چندان متقابل و مورد پذیرش دو طرف نیست بیشتر حرکت کردهاند.
در حالی که انتظار میرفت روز چهارشنبه شاهد دو دور مذاکرات در صبح و عصر باشیم، اما به خاطر تاخیر در ورود هیاتهای ۱+۵ به بغداد این مذاکرات ظهر آغاز و سه ساعت به طول انجامید و با وجود رایزنیهای مذاکراتی و برگزاری مذاکرات دوجانبه عملا مذاکرات در نوبت صبح به پایان رسید و به روز پنجشنبه موکول شد.
در حالی که پیش و پس از مذاکرات ایران و ۱+۵ در استانبول فضای مثبتی از احتمال تعامل و تفاهم مشترک میان دو طرف وجود داشت و تا پیش از بغداد هم ادامه داشت، اما به نظر میآید فضای این مذاکرات مثل هوای مملو از گرد و غبار رفته رفته مبهم و تیره میشود.
دو طرف همچنان با اختلافها و بیاعتمادی شدید نسبت به هم دست و پنجه نرم میکنند. ایران بسته ۱+۵ را که از سوی آنها “جدید” خوانده میشود، “جزیینگر” و “نامتوازن “میداند و بسته خود را جامع.
ایران معتقد است: ۱+۵ سعی دارد با مسایل سطحی و گامهای کوتاه با پیشنهادها و درخواستهای ایران برخورد کند که در این صورت ایران گام هایش محتاط تر خواهد بود و همکاری متقابل و جدی صورت نخواهد گرفت.
در عین حال مقامات غربی در ادامه رویکردشان از قبل مذاکرات استانبول خواستار ادامه مذاکرات در آینده است و به هر نحوی سعی دارند برای مذاکرات بعدی در بغداد توافق صورت گیرد. اما ایران میگوید که باید برای ادامه مذاکرات ابتدا به مشترکات مشخص و گامهای تضمین شده برسیم.
به نظر میآید، اصرار ایران برای شنیدن پاسخ ۱+۵ درباره بستهاش در جهت روشن شدن نیت و اهداف آنهاست.
باید منتظر ماند و دید که ایران حاضر به ادامه مذاکرات در شرایط مبهمی که از سوی غرب در مذاکرات دوره جدید دنبال می شود است یا نه.