این روزها رشد SSD در بازارهای جهانی به میزان چشم گیری افزایش پیدا کرده است و قیمت آنها نسبت به قبل مقرون به صرفه تر شده.
ولی اگر در مقرون به صرفه بودن آنها شک دارید، باید بدانید که آنها نسبت به هارد درایوهای قدیمی، برق کمتری مصرف می کنند، بدون صدا هستند، عمر بیشتری دارند، سرعتشان از پر سرعت ترین هارد درایوها هم بیشتر است و ریسک از دست رفتن اطلاعات در SSD به مراتب کمتر است.
اجزای یک SSD
با محبوب شدن SSDها، تعداد تولید کننده های آنها نیز افزایش یافته است. در حال حاضر بیشتر از ۲۰ تولید کننده در این زمینه فعالیت می کنند و درایوهایی را متناسب با نیاز و جیب شما تولید می کنند.
زمانی که می خواهید یک درایو انتخاب کنید، بهتر است به اجزای داخلی آن دقت کنید. اعداد و ارقامی که فروشنده به شما می گوید، تنها اعدادی تجاری هستند که دستیابی به آنها در شرایط خاص امکان پذیر است.
درایو SSD را می توان از لحاظ ساختاری همچون حافظه های فلش USB دانست. با این تفاوت که آنها سرعت بیشتری دارند و بیشتر جیب شما را خالی می کنند. به دلیل ساختار ویژه و عدم وجود قطعات مکانیکی، این درایوها بی صدا هستند و گرمای کمتری نسبت به هارد درایوها تولید می کنند.
یک درایو SSD از ذخیره کننده NAND و کنترلر حافظه تشکیل شده است. وجود این ۲ جزء در کنار هم باعث می شود که این درایوها به راندمانی رویایی دست بیابند و گاهی اوقات تا ۱۰۰ برابر یک هارد درایو قدیمی سرعت داشته باشند.
بعضی از چیپست ها راندمان خواندن و نوشتن به صورت تصادفی بالایی دارند و بعضی ها راندمان ترتیبی بهتری دارند و به عنوان مثال SandForce و intel یکی از بهترین تولید کنندگان کنترلر درایوهای SSD هستند و می توان از Samsung و Toshiba به عنوان بهترین تولید کنندگان چیپست NAND نام برد.
.به خاطر داشته باشید که در کنار هم قرار دادن این اجزا بر حسب نیاز شما، در انتخاب SSD به شما کمک خواهد کرد.
برای حجم تصمیم گیری کنید
بعد از اینکه از قیمت SSDها یکه خوردید، حالا زمان آن رسیده تا با حجم آنها کنار بیایید. حجم های رایج در بازار بین ۴۰ تا ۲۵۶ گیگابایت است که بر اساس نیاز می توانید از بین آنها یکی را برگزینید.
نکته مهمی را که باید در نظر داشته باشید، این است که بر خلاف هارد درایوها، این درایوها ممکن است در هر حجمی موجود باشند و این موضوع بستگی به استراتژی فروش شرکت تولید کننده دارد که درایو ۴۰ گیگابایتی تولید کند یا درایو ۵۸ گیگابایتی.
حالا که تصمیم دارید از SSD استفاده کنید، بهتر است اطلاعات خود را بهینه ذخیره کنید. SSD جایی برای آرشیو ۵۰۰ گیگابایتی موسیقی و یا فیلم شما ندارد. بهتر است آنها را در هارد درایو خود نگهداری کنید.
در درایو جدیدتان تنها اطلاعاتی را ذخیره کنید که هر روز قرار است به آنها دسترسی داشته باشید. برای بهبود راندمان کلی سیستم، سیستم عامل و برنامه های آن باید در SSD قرار بگیرند و بقیه اطلاعات حجیم را بر روی یک هارد اکسترنال قرار دهید. کامپیوتر دسکتاپ خود را می توانید به طور همزمان به HHD و SSD مجهز کنید.
به خاطر داشته باشید که با افزایش حجم SSD که می خرید، جیب شما بیشتر خالی می شود. بهتر است اطلاعات اضافی را دور بریزید و کمی اقتصادی تر فکر کنید.
راندمان SSD
SSD ها، درایوهایی هستند که برای سرعت و بازدهی بالا طراحی شده اند، ولی به راستی چه عواملی را به عنوان بازدهیSSD می شناسند ؟
علاوه بر سرعت در نوشتن و خواندن اطلاعات به صورت تصادفی و ترتیبی، میزان تاخیر در دسترسی به اطلاعات در SSDها به نسبت HDDها به مراتب پایین تر است و این به افزایش راندمان آنها کمک شایانی می کند. میزان تاخیر در دسترسی به اطلاعات در یک SSD حدودا یک دهم میلی ثانیه است و این در حالی است که در یک هارد دیسک با سرعت ۷۲۰۰rpm (دور در دقیقه) این عدد حدودا ۱۴ میلی ثانیه است.
سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی یا تصادفی؟
خواندن و نوشتن اطلاعات در تجهیزات ذخیره سازی به ۲ شیوه ترتیبی و تصادفی انجام می شود. روش ترتیبی در هنگام کپی کردن یک فایل، باز کردن موسیقی، فیلم و یا عکس رخ می دهد و عملیات تصادفی در زمان باز کردن برنامه ها، بوت شدن سیستم عامل و یا خاموش شدن آن رخ می دهد.
نرخ انجام عملیات تصادفی با IOPS سنجیده می شود که نمایانگر تعداد عملیات IO انجام شده در مقیاس ثانیه است. زمانی که قصد خریداری SSD را دارید لازم است به این عدد توجه کنید. زیرا هر چه میزان این عدد بیشتر باشد، سرعت بوت شدن سیستم عامل، باز شدن نرم افزارها و دسترسی به فایلها بیشتر خواهد شد.
سرعت مناسب برای SSD در خواندن تصادفی یک بلوک ۴ کیلوبایتی از اطلاعات، باید حدودا ۳۵۰۰۰ IOPS یا بیشتر از آن باشد و برای نوشتن تصادفی می بایست حداقل ۶۵۰۰ تا ۹۰۰۰ IOPS باشد.
درباره راندمان خواندن و نوشتن اطلاعات به صورت ترتیبی موضوع کمی فرق می کند و این راندمان بر اساس مگابایت بر ثانیه سنجیده می شود. به خاطر داشته باشید که این سرعت تاثیر چندانی در بهبود راندمان سیستم شما نخواهد داشت و فقط سرعت کپی کردن اطلاعات شما را افزایش می دهد.
یک سرعت مناسب برای خواندن اطلاعات در حالت ترتیبی حدودا ۲۵۰ مگابایت در ثانیه است و برای نوشتن، سرعت بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ مگابایت در ثانیه برای اکثر کاربران کفایت می کند.
توان مصرفی
اگر SSD را برای لپ تاپ خود تهیه می کنید، باید به خاطر داشته باشید که میزان توان مصرفی آنها با یکدیگر متفاوت است. لذا توجه به این نکته باعث می شود تا شما از باتری لپ تاپ خود به بهترین نحو استفاده کنید و انرژی را بیهوده هدر ندهید.
بهتر است به دنبال درایوی باشید که در حالت بی کار حدودا ۷۵ میلی وات و در حالت کار حدودا ۱۵۰ میلی وات انرژی مصرف کند و بالاترین میزان مصرف آن از ۲/۵ وات تجاوز نکند.
به خاطر داشته باشید که عموما درایوهایی که توان مصرفی بالاتری دارند، گرمای بیشتری هم تولید می کنند.
پشتیبانی از TRIM
زمانی که شما قسمتی از اطلاعات را پاک می کنید، SSD شما درگیر پاک کردن آن قسمت می شود و سعی می کند آن اطلاعات را به صورت یک جا و در همان لحظه پاک کند، اما TRIM به شما این امکان را می دهد تا از درگیر شدن SSD جلوگیری کند.
به محض اینکه قسمتی از اطلاعات پاک می شود، سیستم عامل با ارسال فرمان TRIM به درایو می گوید که دیگر به آن بلوک از اطلاعات نیازی ندارد و SSD می داند چگونه با این موضوع کنار بیاید و در پشت صحنه، اطلاعات را مدیریت کند و فضا را برای ذخیره کردن اطلاعات بعدی آماده کند.
پشتیبانی از این قابلیت نیازمند پشتیبانی سیستم عامل هم می باشد، این قابلیت در ویندوز ۷ برای اکثر درایو های SSD وجود دارد.
از آنجایی که SSDها عمر مفیدی در تعداد دفعات خواندن نوشتن اطلاعات دارند، این قابلیت به شما کمک می کند تا به عمر SSD خود بیافزایید.
سخن آخر
قبل از اینکه اقدام به خرید SSD کنید، در اینترنت جستجو کنید، بررسی های سایت های معتبر را بخوانید و سعی کنید منطقی تصمیم بگیرید. به خاطر داشته باشید اعداد و ارقامی که تولید کنندگان بر روی محصولاتشان می زنند، بیشتر جنبه تجاری داشته و در شرایط آزمایشگاهی قابل دستیابی هستند و سعی کنید آزمایش های انجام شده در دنیای واقعی را بررسی کنید.
منبع:نارنجی