وی درسخنان خود گفت: بوتولیسم بیماری کشنده ای است که به دلیل ترشح سم ناشی از رشد باکتری کلستریدیوم بوتولینم، در مواد غذایی و یا سایر محیط های فاقد اکسیژن، باعث فلج عضلات بدن انسان و در صورت عدم رسیدگی منجر به مرگ می گردد.
این بیماری از طریق مصرف مواد غذایی حاوی سم، زخم های عفونی شده با سم باکتری، اسپور رشد یافته میکروب در روده نوزادان، تزریق مقادیر بالای سم در برخی از درمان های پزشکی از قبیل بوتاکس و احتمال استنشاق سم توسط پرسنل آزمایشگاهی در محیط کشت حاوی باکتری در آزمایشگاه منتقل می گردد.
وی همچنین افزود بوتولیسم، یکی از مهلکترین مسمومیت هاست که در این میان بوتولیسم غذایی شایعترین و خطرناکترین انواع آن میباشد. در مسمومیتهای غذایی، علائم معمولا ۱۸ تا ۳۶ ساعت بعد از خوردن غذا ظاهر میشود. اما این علائم میتوانند بعد از خوردن غذا و یا بعد از ۱۰ روز هم پدیدار شوند.
دکتر حق دوست در ادامه سخنان خود افزود: بیشتر مسمومیتهای بوتولیسم غذایی را غذاهای کنسرو شده باعث میشوند که دوبینی، تاری دید، افتادگی پلکها، بریده بریده سخن گفتن، اشکال در بلع،خشکی دهان، ضعف عضلات، یبوست در کودکان،برخی از علائم اولیه آن است و نوزادان مبتلا به بوتولیسم دچار بی حالی، ضعف، سستی، سوء تغذیه، یبوست، گریه ضعیف و عضلات ضعیف میباشند که اولین نشانه وجود این سم در نوزادان، یبوست است.
وی همچنین گفت: در صورتی که این عارضه به موقع درمان نشود، میتواند منجر به فلج دستها، پاها و عضلات تنفسی و در نهایت مرگ بیمار گردد.
گفتنی است، عسل حاوی تخمهای باکتری کلستریدیوم بوتولینیوم میباشد، لذا به نوزادان زیر یک سال به دلیل اینکه فلور طبیعی روده آنها رشد کافی نکرده، هرگز نباید عسل و سفیده تخم مرغ داد.
همچنین از آنجایی که مسمومیت بوتولیسم در اثر کنسروهای غذایی تن ماهی، مارچوبه، لوبیا سبز، چغندر و ذرت رخ میدهد و خوشبختانه سم بوتولیسم در اثر درجه حرارت بالا از بین میرود لذا بهتر است مواد غذایی کنسرو شده را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانیم. همچنین اگر کنسرو تهیه شده باد کرده یا بوی بد میدهد، فورا آن را دور بیندازید. با مراقبت از محل زخم یا بریدگی پوست و اجتناب از تزریق مواد مخدر نیز میتوان از بوتولیسم ناشی از زخم های بدن جلوگیری کرد.