روحانی با اشاره به مذاکره تلفنی خود با رئیسجمهور پیشین آمریکا گفت: آقای اوباما سه موضوع را مطرح کرد و من در مکالمه تلفنی که برای اولین بار میگویم، ایشان سه موضوع را مطرح کرد و من گفتم راجع به سه موضوع مذاکره نمیکنیم اما اگر موضوع هستهای تمام شد موضوعات بعدی در دستور کار مذاکرات قرار میگیرد.
به گزارش عصرایران به نقل از ایلنا، حسن روحانی صبح امروز در بیست و ششمین همایش ملی بیمه و توسعه اظهار با تبریک روز بیمه داشت: برای اولین بار بعد از انقلاب اسلامی در سال ۹۲ و در آغاز دولت یازدهم بین وزیر امور خارجه ایران و وزیر خارجه آمریکا گفتگو و مذاکره آغاز شد، این کار ممکن است از دید مردمی که در سیاست سررشته ندارند کار ساده ای باشد اما این کار عظیم و بزرگی بود، دلیل آن این بود که ما به مردم قول داده بودیم ظرف ۱۰۰ روز مردم شاهد اولین تحول در زمینه این ریسک باشند.
وی خاطرنشان کرد: دولت یازدهم و دوازدهم همه تلاشش این بود که این ریسک را به حداقل کاهش دهد. البته ریسک معمولاً به صفر نمیرسد اما میتوان آن را کاهش داد. وقتی دولت یازدهم شروع شد، ما تحریم بودیم و تحریمها پلکانی بود، در آن زمان قطعنامه های سازمان ملل پشتیبان تحریم ها بود. ما در آن مقطع مجاز بودیم یک میلیون بشکه نفت بفروشیم، سال بعد ۲۰ درصد کم شود و سال بعد ۲۰ درصد دیگر کم شود. مقررات بر این مبنا بود که هرسال ۲۰ درصد از صادرات نفت کاهش یابد.
رئیسجمهور گفت: اولین کاری که ما کردیم این بود که ما آن ۲۰ درصد را حذف کردیم، یعنی در مذاکرات اولیه با آنها صحبت کردیم و قرار شد برای ادامه مذاکره، صادرات نفت ما کاهش پیدا نکند، این اولین قدم بود. دومین قدم این بود که ما اعتقاد داشتیم که برای حل این مسئله باید در سطح بالاتر مذاکره کنیم و برای این کار مقدمات لازم را فراهم کردیم.
جزئیات تماس تلفنی با اوباما
وی با اشاره به تماس تلفنی خود با رئیس جمهور آمریکا اظهار داشت: اگر بنا بود ظرف ۱۰۰ روز این کار انجام بگیرد، بدون این تماس امکان پذیر نبود. مشاورین و همراهان من در سفر نیویورک من را قانع کردند که برای پیشرفت در مذاکرات، جواب تلفن رئیس جمهور آمریکا بدهم. البته این مورد تردید من بود اما وقتی همه مشاوران من، به اتفاق این نظر را دادند من پذیرفتم و در آخرین لحظاتی که داشتم نیویورک را ترک میکردم، رئیسجمهور آمریکا در هتلی که من بودم تلفن زد و من پاسخ تلفن او را دادم و این صحبت کوتاهِ یک ربع، بیست دقیقه ای یک لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود.
روحانی با اشاره به مذاکره تلفنی خود با رئیسجمهور پیشین آمریکا گفت: آقای اوباما سه موضوع را مطرح کرد و من در مکالمه تلفنی که برای اولین بار میگویم، ایشان سه موضوع را مطرح کرد و من گفتم راجع به سه موضوع مذاکره نمیکنیم اما اگر موضوع هستهای تمام شد موضوعات بعدی در دستور کار مذاکرات قرار میگیرد.
وی ادامه داد: این حرکت باعث شد در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق موقت ژنو رسیدیم و تحریمها بطور موقت برداشته شد و از جمله پولهایی که در بانک ها بلوکه شده بود ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار در اختیار ایران قرار میگرفت و از جمله ایران حق غنیسازی دارد و این مهمترین دستاورد در آن مذاکرات بود. هیچ کس باور نمیکرد که در مذاکرات میتوانیم از ۶ قدرت بزرگ دنیا این نکته را بگیریم که ایران حق غنی سازی دارد بر خلاف آنچه در قطعنامه ها آمده بود.
وی افزود: در مرحله بعدی مذاکرات نیز هدفی داشتیم که بسیاری میگفتند شدنی نیست و ما میگفتیم در پایان مذاکرات تمامی قطعنامههای فصل هفتمی باید حذف شود که هیچ متخصص حقوق بینالمللی باور نمیکرد که ۶ قطعنامهای که البته ما یک ساعت آن را اجرا نکردیم توسط همان شورای امنیت یکجا لغو شود و این کار شد. بعد ۵ روز از پایان مذاکرات با قطعنامه ۲۲۳۱ آن قطعنامه ها لغو شد.
رئیسجمهور خطاب به فعالان حوزه بیمه گفت: بعد آن شما دیدید کارتان راحت شد؛ صنعت بیمه تسهیل پیدا کرد؛ تولید حرکت کرد و قراردادها امضا شد. فقط یک کشور در آن زمان ۵۰ هزار میلیارد دلار به ما اعتبار داد و به قول یکی از رهبران آسیایی میگفت ما داشتیم با چشم حسادت به ایران نگاه میکردیم که هم سرمایهها به سمت ایران سرازیر شده است. در این شرایط ما لازم بود این قرار داد را حفظ کنیم.
وی افزود: اینجا جایش نیست برخی مسائل را مطرح کنم و در آینده خواهم گفت با چه فشارهایی برجام را نگه داشتیم و من نگذاشتم ایران ناقض این قطعنامه باشد و گفتیم اگر روزی قرار است این توافق نقض شود، ما ناقض نباشیم چرا که ما مسلمان هستیم و به عهد خود وفادار خواهیم ماند. دولت خیلی سختیها تحمل کرد تا زمانی که دولت آمریکا عوض شد و فرد جدیدی آمد.
وی ادامه داد: ما در سال ۱۳۹۳ میتوانستیم به توافق نهایی برسیم اما تا ۹۴ به تاخیر افتاد و دلیل آن فشار صهیونیستها و عربستان بود؛ وزیر خارجه عربستان و نخستوزیر رژیم صهیونیستی به وین رفتند تا تاخیر بیندازند. آنجا به آمریکا قول دادند تا جایی قیمت نفت را پایین بیاورند که ایران به هرچیزی تن دهد و قیمت نفت را از ۱۱۲ دلار به ۸۰ دلار، ۷۰ دلار و تا زیر ۳۰ دلار رساندند و گفتند ایران دیگر نمیتواند کشورش را اداره کند. ما ایستادگی کردیم و تا اواخر سال ۹۳ و اوایل ۹۴ توانستیم کشور را حفظ کنیم و تورم را پایین بیاوریم و در ۹۴ تورم را تک رقمی کردیم و شرایط ما آرامش پیدا کرد؛ آن زمان متوجه شدند حرف عربستان و رژیم صهیونیستی درست نیست و در سال ۹۴ توافق را امضا کردند.
روحانی گفت: همین دو کشور بعد روی کاخ سفید تاثیر گذاشتند که اگر از برجام خارج شوی و تحریم بگذاری این کشور تا چند ماه بیشتر دوام نمیآورد.
وی مجددا خطاب به فعالان حوزه بیمه گفت: باید بگویم که شما صاحبان کاهش خسارت و ریسک در زندگی مردم هستید و این وظیفه در سطح دیگر در اختیار ما است. ما شرایط مردم را برای تعالی آماده میکنیم والا اینکه بگوییم مذاکره نمیکنیم خیلی راحت است.
رئیسجمهور گفت: وقتی کسی گفت مذاکره میکنم تازه اول گرفتاری است. خب از اول میگفتید مذاکره نمیکنیم و تحریمها هم ادامه داشته باشد درآن صورت هم منطقه و هم شما و هم ما ضرر میکردیم. ما دولتی نبودیم که از زیر بار یک مسئولیت سخت فرار کنیم.
روحانی تاکید کرد: من میدانستم که اگر جواب تلفن رئیسجمهور آمریکا را بدهم عدهای در فرودگاه لنگه کفش پرتاب میکنند اما این برای من اهمیت نداشت و برایم مهم این بود که وجدانم راحت باشد. افراطیون سر ترامپ را کلاه گذاشتند. بزرگترین کلاهی که بر سر ترامپ رفت درباره برجام بود به او گفتند اگر از برجام خارج شوی نظام ایران سقوط میکند. به او گفتند در آن صورت این تو هستی که میگویی بعد از ۴۱ سال این نظام را ساقط کردم. میخواست ادایی شبیه ریگان در آورد در شوروی سابق.
وقتی در نیویورک بودم وقت نکردم از هتل خارج شوم
وی گفت: حالا میگویند بیایید حل کنید بیشتر هم نیویورکیها. وقتی در نیویورک بودم وقت نکردم از هتل خارج شوم. روسای کشورها پشت درب اتاق من بودند و همه پیامها این بود که شما با ترامپ ملاقات کنید تا مشکلتان حل شود. اینها یک چیز در نیویورک در ذهن سران جا انداخته بودند که همه چیز درست میشود و اشکال با ایران است. این را نه یک نفر از سران بلکه تمام رهبران جهان میخواستند با ترامپ ملاقات کنیم تا کل مشکلات حل شود. ولی ما میخواستیم که این توطئه را بشکنیم اینطور نیست که ما حاضر به مذاکره نیستیم.
روحانی گفت: تحریمها را رئیسجمهور آمریکا بردارد ساعت بعد من ملاقات میکنم. در آن صورت ۵+۱ همه در نیویورک جمع میشویم و بحث میکنیم. ما این حربه را از دست آمریکا گرفتیم. اما آمریکاییها میگفتند اول ملاقات کنیم و بعد تحریمها را حذف کنیم اما ما حاضر نیستیم کلاه سرمان رود و نمیخواهیم سر کسی کلاه بگذاریم بلکه میخواهیم آنچه حق است انجام شود. الان هم این بحثها ادامه دارد بعضی کشورها واسطه هستند و به ملت ایران میگویم آمریکا هروقت حاضر شد که تحریمها را بردارد سران ۵+۱ میتوانند مذاکره کنند.
رئیسجمهور تصریح کرد: شما ذهنتان روشن باشد که ما در مساله تحریم نه آغازگریم و نه لجبازیم. در ذهن جوانها است که لج بازی میکنید. خیر ما این بهانه را از آنها گرفتیم. تحریمها را کنار بگذارند مشکلی برای مذاکره نداریم اما در شرایطی که حق ما تامین نشود همه باید دست به دست هم دهند. صنعت بیمه در کنار بانکها و کارآفرینان و دانشگاهها همه باید متحد باشیم.
وی افزود: امروز ۱۶ آذر ما این است که بگویید و اعلام کنید راه برای ایستادگی در برابر تحریمهای تروریستی اقتصادی آمریکا چیست. برای همه دانشجوها و اساتید باید یک شعار وجود داشته باشد شعار علیه ترور و تروریسم اقتصادی و آمادگی برای مقابله با تحریمها که این باری برای دوش ماست.
تحریمها ریسک آفرین است
رئیس دولت تدبیر و امید گفت: تحریمها ریسک آفرین است و شرایط مقداری غیر عادی و غیر طبیعی است و شرایط غیر طبیعی را شما باید وارد شوید. از طرف دیگر باید با همکاری شرکتهای بیمهای کشورهای دیگر پوشش دهیم، برای رقمهای بالا مثلا در نفتکشها.
روحانی گفت: در این تحریم در کنار بانک، بیمه هم در تحریم قرار میگیرد. فروش نفت، فروش سایر اجناس صادراتی ما هم در تحریم قرار میگیرد. اینکه بیمه در تحریم قرار میگیرد دال بر اهمیت بیمه است چون بدون بیمه گاهی ریسک بالاست که هر صنعتگری تا حدی ریسک را تحمل میکند. یا باید اتکا به جایی کند که بتواند ریسک را جبران کند. ما در شرایط تحریم هستیم و این تقصیر ما نیست و این تحریمها ناشی از تحریک صهیونیسم ها و سعودیها و کاخ سفید است. راهی جز مقاومت در برابر تحریمکنندگان نداریم و در عین حال ما روزنه مذاکره را هم نبستهایم.
وی افزود: من از وزیر نفت میخواهم به طور منظم به مردم گزارش دهد که در ماههای بعد از سهمیهبندی بنزین چقدر صرفه جویی شده و خود اتکایی ما چقدر بیشتر شده است. روزی که آمدیم تولید بنزین ما ۵۲ میلیون لیتر بوده است و امروز تولید بنزین ما ۱۰۷ میلیون لیتر است. وزارت نفت ما کار بزرگی انجام داده است. ما گفتیم مصرف بنزین باید محدود شود که ما به فکر آینده بودیم و از طرف دیگر این ۶۰ میلیون نفری که در فشار بیشتر هستند گفتیم هرچه درآمد از این بخش است در خدمتشان باشد.
رئیسجمهور گفت: سازمان برنامه و وزیر رفاه بگویند که چقدر درآمد ما بوده و چقدر به مردم دادهایم. دیروز هم در دولت تصویب کردیم که تمام وسایل نقلیه که بنزین سوز است و وسایل نقلیه عمومی همه با پول دولت دوگانهسوز شود. یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو مشمول این طرح میشود. این طرحی که اعلام کردیم نزدیک ۷ هزار میلیارد تومان بودجه میخواهد. باز هم مشابه این هم اجرا میکنیم برای اینکه مردم بتوانند زندگیشان را بهتر بگذارند.
حوادث هفته گذشته قابل پیش بینی بود
وی ادامه داد: در حوادث هفته گذشته ما دچار یک مسالهای شدیم که از نظر من در سال ۹۸ قابل پیش بینی بود و به دوستان گفته بودم. عدهای از کسانی که دستگیر شدند بیگناهند و عدهایشان تخلفی کردند و جرمی نیست مثل کسانی که لاستیکی آتش زده اند، ما نباید سختگیری کنیم. جوانی بوده که شعاری داده و داد زده حالا دیگر زده. کسی است که با سلاح سرد و گرم آمده و فروشگاه را تاراج کرده اینها فرق دارد و بایدتفکیک شود. قوه قضائیه باید تلاش بیشتری کند و با آنهایی که مجرم هستند برخورد کند آن هم در حد قانون برخورد کند. آنهایی که جرم کوچک و تخلفی داشتند با رافت اسلامی میتوان با آنها برخورد کرد.
روحانی گفت: آنهایی که سازمان یافته آمدهاند و در اعترافاتشان در آینده میبینید بیش از دو سال برنامه ریزی کرده بودند. امسال هم بیشتر به فکر ایام اواخر دی و بهمن و آن ایام انتخابات بودند اما اربابهایشان از خارج گفتند الان وقتش است و با اینها باید برخورد شود. عددشان هرچه هست قوه قضائیه باید رسیدگی کند اما کسانی که جرم و گناهی نداشتهاند باید با رحمت با آنها برخورد شود. من دیروز وزیر کشور را خواستم و گزارش مفصلی به من داد و از آغاز تا پایان مساله گزارشی به صورت کتبی و شفاهی ارائه داد.
وی افزود: یک هیئت سه نفره در دولت قرار است این مسائل را بررسی کنند. کسی شاید کشته شده و مقصر نیست و کسی در حکم شهید است. گلولهها هم مشخص است که با چه سلاحی بوده است. آنهایی که بیگناه از دست رفتند باید به آنها رسیدگی شود. همه یکسان نیستند.
رئیسجمهور گفت: من هیاتی سه نفره شامل معاون حقوقی، وزیر دادگستری و وزیر کشور را موظف کردهام تا ببینند که اگر کسی کشته شده و مقصر نیست؛ عابر بوده، رفته از مغازه خود دفاع کند که در حکم شهید است، یک نفر از آنهایی که تیراندازی میکرده و پزشکی قانونی تعیین میکند نوع گلوله چیست، را مشخص کنند. آنهایی که بیگناه از دست رفتند باید به آنها رسیدگی شود. اگر در محل ما یک نفر کشته شده نکوییم آشوبگر بوده، شاید بیتقصیر بوده یا شعار ساده داده یا مواجه شده با آنهایی که کودکان مدرسه را آزار میدادند. اینها مختلف است و من از این هیات سه نفره میخواهم هرچه سریعتر گزارش تهیه کنند؛ شما فعالین حوزه بیمه هم در بخش بیمه اگر میتوانید کمک کنید و در اسرع وقت این کار را انجام دهید. مردم ما در این حوادث بزرگواری و عزت خود را نشان دادند و همه باید تلاش کنیم که به این ملت خدمت کنیم.